Examene de laborator
Aceste examene sunt instrumente de evaluare rapidă și eficientă a stării de sănătate a pacienților și ne ajută la diagnosticarea corectă și instituirea unui tratament cât mai eficient, incluzând:
- Analize veterinare biochimice de sânge
Sangele este un tesut fluid prezent in corpul animalelor, precum si al oamenilor, are un sistem circulator si multe alte roluri:
- transmite anumite informatii (hormoni),
- transporta energia si oxigenul catre celule (rol hranitor);
- recupereaza si transporta deseurile corporale (deseuri de azot, dioxid de carbon etc.) catre organele „filtrante”;
- unele dintre celulele sale (globule albe sau leucocite) joaca un rol in apararea organismului.ficienta veterinară a glicemiei
De aceea, analizele veterinare biochimice de sânge sunt extrem de importante. Măsurarea parametrilor sangvini ne informează despre funcționarea multor organe sau sisteme . Detectarea anumitor elemente din sângele animalului, cum ar fi anticorpii sau antigenele, confirmă prezența bolilor infecțioase.
- Test rapid de verificare a urinei
Analiza urinei este o metodă simplă, ieftină, rapidă si neinvazivă pentru animalul dumneavoastră de companie, care poate furniza informatii importante despre sănătatea și integritatea nu doar a tractului urinar, ci și a organelor vitale. Testul de verificare a urinei include analizele următoare: Densitate urinara specifică, Sediment urinar, Sumar de urină.
- Analiza veterinară parazitologică
Parazitologia este studiul paraziților, a organismelor-gazdă și a relației dintre acestea. Ramura veterinară a parazitologiei studiază paraziții ce afectează animalele domestice. Medicii veterinari se ocupă cu studiul apariției si și dezvoltării paraziților în organisme animale-gazdă, folosindu-se de aceste informatii pentru a diagnostica, trata și preveni parazitozele la animale. Astfel analiza veterinară parazitologică ajută medicul să descopere eventualele boli infecțioase sau neinfecțioase din organism.
- Analiza veterinară bacteriologică
Domeniul bacteriologiei are un rol esențial atât în viața animalelor, cât și în a oamenilor întrucât există anumite bacterii care se pot transfera de la animale către oameni. Astfel, aceste analize au rolul de a descoperi bacteriile și de a le elimina.
- Analiza veterinară micologică
Micologia veterinară este o ramură specializată în identificarea fungilor veterinare, patopsihologia si diagnosticul infecțiilor cauzate de ciuperci, farmacodinamia medicamentelor antifungice la animale, epidemiologia micozelor animale, precum și dezvoltarea de vaccine împotriva infecțiilor fungale veterinare invazive.
- Analiza veterinară a glicemiei
Glucoza are un rol vital în metabolismul celular în aproape toate țesuturile corpului. Deși nu este singura sursă de combustibil, este cea mai eficientă și cea mai comună. De aceea, este foarte important ca și la animale nivelul glicemiei să fie detectat în mod curent pentru a nu exista riscul dezvoltării unor boli.