Servicii microcipare și înregistrare în RECS

Decizia de a adopta un animal de companie vine cu multe responsabilități și obligații. Trebuie să înțelegem faptul ca acestea sunt niște ființe vii, a căror viață depinde de noi. Astfel, pe lângă asigurarea unor condiții decente de trai și supravegherea lor constantă, există și niște măsuri de siguranță pe care trebuie să le luăm pentru animăluțele noastre.

Conform legii 258/ 2013, în cazul câinilor de pe teritoriul României, care au împlinit vârsta de cel puțin 3 luni, este obligatoriu ca ei să fie identificați cu o metodă recunoscută la nivel național și, ulterior, să fie înregistrați într-o bază de date națională. Această bază de date se numește RECS – Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân. Aceasta este o responsabilitate ce îi revine proprietarului de drept al animalului, precum și proprietarilor temporari sau celor care gestionează adăpostul, în funcție de situația animalului.

Pete Bellis 420253 Unsplash.jpg

Modul de identificare recunoscut la nivel național este reprezentat de microcip. Acesta este un dispozitiv de dimensiune redusă, care se implantează sub piele, la nivelul cefei patrupedului. Această procedură nu este dureroasă, inserția făcându-se subcutanat, similar unei injecții, așadar și senzația este asemănătoare. Un microcip este alcătuit dintr-o combinație de 15 cifre care este unică – animalul dumneavoastră nu riscă să fie confundat cu niciun alt animal, din acest punct de vedere.  Codul microcipului trebuie obligatoriu trecut în carnetul de sănătate, respectiv în pașaport, care este necesar doar dacă ieșiți cu câinele în afara țării, dar și în RECS (Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân).

Ce este RECS?

Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS) este o bază de date națională, care este gestionată de Colegiul Medicilor Veterinari. Aceasta cuprinde toate datele importante despre câini, cât și despre proprietarii lor. Implantarea cipului este făcută de către medicul veterinar, care are obligația de a introduce datele și de a le actualiza odată cu trecerea timpului. Microciparea este foarte importantă pentru că prin acesta se înregistrează toate evenimentele importante din viața unui câine de la vaccinările antirabice, deparazitări, intervenții chirurgicale, cum ar fi sterilizarea, până la deces. Tot aici vor apărea și toate actele eliberate precum carnetul de sănătate sau pașaportul, dacă este cazul.

Ce este de făcut în cazul pierderii câinelui?

Oricâte măsuri de precauție am putea lua, supravegherea constantă, lesă, zgardă, se întâmplă ca în unele cazuri cățelul să se poată rătăci, fie de la o sperietură, fie nu a fost supravegheat corespunzător. În acest caz, prima fază este să îl căutăm cu atenție în locurile unde a fost văzut ultima oară. Apoi, dacă nu este de găsit, să apelăm de urgenta la medicul veterinar pentru că pierderea animalului este o situație în care identificarea și înregistrarea lui prealabilă în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân își dovedește, încă o dată, utilitatea. Medicul va accesa baza de date și va declara ca eveniment pierderea sa, astfel încât situația animalului să fie clară.

În cel mai fericit caz, cățelul va fi găsit și dus la cel mai apropiat cabinet veterinar; în această situație, personalul medical va folosi cititorul special, pentru a stabili dacă acesta are microcip. Odată citit codul unic, el va fi introdus în baza de date administrată de Colegiul Medicilor Veterinari și astfel se vor afișa toate datele aferente câinelui, inclusiv pierderea lui. Personalul medical are obligația de a vă contacta imediat și a vă ajuta să reintrați în posesia câinelui.

În viața prietenilor noștri necuvântători este esențială microciparea și înregistrarea la RECS deoarece acest mic detaliu le poate salva viața.

Contactați-ne
Răspundem în maxim 24 ore!